Cranio-sacral terapi

Hvad er Cranio-Sakral Terapi?

Cranio-Sakral Terapi er en meget mild, men også dyptgående manuell behandlingsform som også arbeider med kroppens egen puls med målet om å påvirke kroppen til selvhelbredelse. Behandlinger springer ut fra en ostepatisk (manuelmedisinsk) metode som bygger på en rytme, som akkurat som hjertets eller pustens kan merkes over hele kroppen. Rytmen kalles den Cranio-Sakrale puls og har en hastighet på 6-12 ganger i minutter, hvor cerebrospinalversen (hjernevesken) pumpes rundt til hjerne og ryggmarg, mellom kraniet og korsbenet (sacrum). Herav kommer navnet Cranio-Sakral Terapi. 

Den Cranio-Sakrale puls blir også kalt "Livets åndedrett", fordi den kan oppfattes som et uttrykk for en persons vitalitet. Forandringer i denne rytmen kan derfør medføre forandringer i både kropp og sjel. Ved hjelp av terapautens milde trykk kan kroppen ofte selv rette ubalanser som kan være oppsått etter støt, influensa, sjokk og andre påvirkninger. Behandlingsformen ble oppdaget av den amerikanske lege William Sutherland for hundre år siden og er siden blitt videreutviklet verden over. 

Cranio-Sakral Terapi utøves i dag av leger, sykepleiere, fysioterapauter og alternative behandlere men benyttes også av pårørende til ullykkesrammede eller av foreldre til eksempelvis handicappede barn.